Een quitclaim is de overeenkomst tussen de fotograaf (of beeldmaker) en degene die op het beeld staat (het model). Hierin staan de gegevens van degene die op het beeld staat, én waarvoor deze persoon toestemming geeft. 

Bij de Beeldbank kun je deze overeenkomst koppelen aan de persoon op de foto. Hierdoor hoef je geen losse quitclaims meer in mappen te bewaren en kun je direct zien of de persoon toestemming heeft gegeven. Ideaal, dus laten we beginnen bij stap 1: het maken van de quitclaim!

Om deze te maken is het handig dat je eerst ziet hoe deze er straks uit komt te zien. De quitclaim bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Naam en contact gegevens van het bedrijf
2. Een afbeelding van de persoon die binnen de beeldbank is gevonden
3. Naam en contactgegevens van de persoon op het beeld
4. Tekst
5. Diverse opties
6. Tekst
7. Plaats, datum en handtekening.


De contactgegevens van het bedrijf invullen:

Ga naar Instellingen (rechts boven) > Bedrijfsinformatie > Adres en huisstijl


Hier kun je bovenaan de contactgegevens van het bedrijf invullen.


Teksten van de Quitclaim invullen:

Hiervoor blijven we bij Instellingen > Bedrijfsinformatie > Adres en huisstijl
Je ziet hier het blokje: AVG/Quitclaim, zoals hieronder:

De tekst die wordt ingevuld achter Tekst quitlaim a is de tekst die op de quitclaim te zien zal zijn in vak 4 (van de eerste afbeelding).

De tekst die wordt ingevuld achter Tekst quitclaim b is de tekst die op de quitclaim te zien zal zijn in vak 6 (van de eerste afbeelding).

Bij opties kun de diversie opties toevoegen. Je kunt ook nieuwe opties toevoegen door zelf iets in te typen. Het model kan kiezen welke van deze opties hij of zij accepteert. Het is ook mogelijk om het model één optie te laten accepteren, bijvoorbeeld: Ja, ik geeft toestemming voor gebruik van beeldopnames voor diverse doeleinden en openbaarmaking via diverse kanalen door [bedrijfsnaam]. 

Let op: wij maken hier gebruik van voorbeeldteksten, deze zijn niet gecontroleerd door een jurist.

Nu je de quitclaim hebt ingesteld kun je de modellen met één druk op de knop uitnodigen om deze te ondertekenen :)

Reactie plaatsen